Marmaris Selimeye’ye Gelmişken

Marmaris’e, kuzeyden güneye ve doğudan batıya 200 kilometreden daha kısa bir alanda, tarih, mitoloji, doğal güzellikler, unutulmuş masallar ve efsaneler açısından zengin bir geçmiş keşfedeceksiniz.

Efes. Antik dünyanın, heybetli küçük Yunan Asya Kentinde yer alan Artemis Tapınağının bulunduğu belde.

Bülbül Dağ. Meryem Ana’nın hayatını geçirdiği evin bulunduğu yer.

Pamukkale. Eşsiz güzellikteki bembeyaz travertenlerin yer aldığı pamuk uçurumlarının güzelliği.

Bodrum. Antik dünyanın harikalarından Halikarnas Mozolesinin bulunduğu belde.

Knidos. Kadın çıplaklığını sembolize eden Afrodit tapınağının bulunduğu bölge.

Dalyan-Kaunos. Likya krallarının muhteşem mezarlarının bulunduğu tarihi kent.

Samos. Ünlü filozof ve matematikçi Pisagor’un doğduğu yer.

Ikaria. Icarus efsanesinin geçtiği, güneşe en yakın nokta.

Marathi.  St Paoli, korsanlarının yaşadığı tarihi Cennet Adası.

Lipsi. Calypso’nun Ulysses’i 6 yıl boyunca hapis tuttuğu yer.

Patmos. Kıyamet ayetlerinin yazıldığı bölge.

Leros. J.Lee Thompson tarafından yönetilen Navarone’nın Topları’nın çekildiği yer.

Kos. MÖ 460.yılında ünlü filozof Hipokratın doğduğu ve ilk tıp fakültesinin bulunduğu yer.

Nysiros. Ege’nin en genç yanardağını bulunduran ada.

Symi. Renkli mimarisi ile Yunanistanın en güzel adalarından biri.

Rodos. Rodos Heykelinin bulunduğu, Ortaçağdan kalma ada.

Lindos. İsadan 300 yıl önce yapılmış, Athena Akropolü’nün bulunduğu yer.

 

Selimiye’de başta balıkçılık olmak üzere, arıcılık, bademcilik, zeytincilik yapılıyor.
Selimiye’nin en güzel yanı, deniz kenarında yer alan tesislerinden bir adımda iskeleden ya da sahilden denize girme şansınız olması. Kaldığınız pansiyonda genelde odanızdan da Selimiye manzarası sizi karşılıyor.
Köyün asıl yerleşim yeri sahil değil de üst kısımlar imiş. Deniz kıyıları, Ege ve Akdeniz’de gelenek olduğu üzere hep kızlara verilmiş. Çünkü ne tarım yapılabiliyormuş ne de bir değeri varmış. Ama turizm bölgede patlayınca şimdi buraları altın değerinde. Sahilde bir ev almak büyük şehirlerde ev almakla aynı değerde.

Ama turizm yapan aileler evlerinin odalarını pansiyon olarak açmışlar. Sonra da gelişerek bu büyümüş. Sonuçta şimdi odalarında klima bulunan pansiyonlar oluşmuş.

En iyisi de pansiyondaki odanızdan birkaç adımda deniz kıyısında bulunan kahvaltı ya da öğle ya da akşam yemeği yiyeceğiniz masalara iniyorsunuz. Yemeğe yedikten sonra yarım metre uzağınızdaki şezlongunuza uzanıp güneşin tadını çıkarıyorsunuz. Denize mi gireceksiniz? O zaman en fazla bir adım atıp kendinizi denize atıyorsunuz. Yani denize gitmek için öyle tatil köylerinde olduğu gibi seremoniye sabahtan havlu atıp şezlong kapmaya gerek yok…
Eğer gölgede oturmak isterseniz tentelerin altında değil, asma çardaklarının gölgesinde denizden 2-3 metre uzakta dinleniyorsunuz.

Selimiye’de akşam olunca duşunuzu alıp ister yemekten önce isterse sonra, sahilde boydan boya yürüme imkanınız var. Bu sırada diğer pansiyonları, lokantaları görüyorsunuz. Aralarında bulunan değişik ürünleri, elbiseleri satan ufak butikleri, dükkanları da görme imkanınız var.

İsterseniz hemen limandan muhtarlık önünden kalkan teknelerle Hisarönü Körfezi’ne ve adalarına yönelik olarak yapılan günü birlik tekne turlarına katılabilirsiniz.
Bu turlar sabah 10’da hareket ediyor. Akşam da 17.00’de dönüyor. Bu turlarla Kamelya Adası, Dişlice Adası, Bencik Limanı, Tavşan Adası ve Günnük koyu’nu görme imkanınız var.

Dişlice Adası’nın ilginç bir görünümü var. Zemini bir insanın alt çene yapısını andırıyor ve genel olarak ada, denizden çıkmış diş diş görünümüyle adeta alt damağı andırıyor. Anıt kayalarla dolu, ortasından geçit veren ada, yıllar süren sarı-turuncu bazı yosun türleri ile kaplı renkli bir görünüm kazanmış. Adanın Bencik yönüne bakan arka yüzü, durgun koylara ve minik plajlara sahip.

Bencik Limanı ise, yeşil ile mavinin birleştiği enfes görüntü sunuyor. Genellikle günü birlik tekneleri burada öğle yemeği molası veriyor.
Gidilen yerlerin arasında bulunan Tavşan Adası ise, isminden de anlaşılabileceği gibi, içinde tavşanların bulunduğu bir ada. Gemiler buraya yanaştıktan sonra, tavşanların yemeleri için havuç ve marul bırakılıyor. Tavşanların da bunları afiyetle yemesi izleniyor.

Selimiye’den ayrıca, Bayır Köyü, anıt ağaçlar, Turgut Köyü’nün şelalesi, çiftlik sahili ve Bybossos antik kalıntılarına yine bir saat içinde karadan ulaşabiliyorsunuz.

Selimiye

Hisarönü Körfezi’nin 15 yıl öncesine kadar sadece balıkçı köyü olan Selimiye, son yıllarda turizmle de iç içe. Ama yine de çeşmelerinden akan suyu içebileceğiniz, 5 yıldızlı otelleri bulunmayan ama pansiyonlarıyla bir çok butik otelden daha kaliteli olan tesisleri olan bir yer. Doğanın içinde ağaçların arasında yer alan, tertemiz havası, gelenleri misafir gibi gören işletme sahipleriyle Selimiye turizmle uğraşıp da tertemiz kalan insanların diyarı.
En güzel tarafı da sakin, sessiz olmasının yanında, köyün gerçek halkını denize girerken yanı başınızda görmeniz. Çok şık bir tesisin yanında bulunan yıllanmış balıkçı evinde hala dinç ve geleneksel giysili kadınlar ve erkekler sizinle birlikte. Kimi dağlardan toplandığı kekikleri, otları size satmak için ufak tezgahında akşamları bekliyor. Kimi de sizinle sohbet ediyor. Doğal, rahat, bir adımda kaldığınız pansiyondan ve motelden denize girebildiğiniz bir yer Selimiye…